keskiviikko 28. elokuuta 2024

Kansalaistaidot kunniaan

 


Kansalaisopistot aloittelevat lukuvuotta syyskuun alussa. Samaan ajankohtaan osuu valtakunnallinen Kansalaistaitoviikko 2.-8.9.2024. Kansalaistaito on ollut kouluissa oppiaineena suunnilleen saman ajan jonka meikäläinen on koulua käynyt. Ihan oppikirjakin aineesta oli. Kansalaistaito muuttui jossain vaiheessa 80-luvulla yhteiskuntaopiksi kunnes poistui omana oppiaineenaan opetussuunnitelmasta kokonaan vuonna 1993.  (Lähde: https://journal.fi/koulujamenneisyys/article/download/98979/56667/170622) Nykyään yhteiskunnassa ja kansalaisena toimimista opitaan monen eri aineen yhteydessä laajasti eri näkökulmia käsitellen.

Kansalaisopistojen liitto on ryhmitellyt ja koonnut nykypäivän kansalaistaitoja listoiksi auttamaan käsitteen ymmärtämisessä. Mitkä taidot oikeastaan ovat niitä kansalaistaitoja. En muista puhuttiinko 70-luvulla kansalaistaidon tunneilla vuorovaikutustaidoista tai työelämätaidoista. Ainakaan digitaitoja tai kestävän elämäntavan taitoja ei mainittu ehkä ei luovuttakaan mutta liikennetaidoista puhuttiin kyllä. 

Kansalaistaitojen osaamisen tarve ei ole minnekään kadonnut. On helpompi elää ja tulla toimeen, jos  tietää, miten on hyvä toimia Suomessa. Osaamisten lista vaan näyttää uuvuttavan pitkältä. Tuossa sinisessä palapelikuvassa sivun yläosassa on nykyhetken kansalaistaitoja listattuna, 35 taitoa, jotka pitäisi hallita. Osan opimme koulussa, osan ihan toisten kanssa olemalla ja omilta vanhemmilta.

Kansalaisopistoissa on tarjolla mittava määrä kansalaistaitoja kohentavia kursseja. Lapuan kansalaisopiston ohjelmassa kansalaistaitokursseiksi on nimetty kuluvalle lukuvuodelle 10 kurssia. Löydät ne opistopalveluista. https://uusi.opistopalvelut.fi/lapua/fi/?q=tag%3A5&page=1 Olemme ajatelleet, että hätäensiapu tai uimataito ovat kansalaistaitoja. Löytyy myös taloustaitokurssi ja digitaitokursseja. 

Aloitetaan kansalaistaitojen kohentaminen kansalaistaitoviikolla kaikille ilmaisella Digitaitoja arkeen ja työhön kurssisarjan työpajalla: Tutustu tekoälyyn. Tuon parituntisen aikana saat tuoretta perustietoa tekoälystä ja pääset itsekin sitä komentamaan. Tavoitteena on tehdä tuosta kummajaisesta vähän tutumpi arjen asia. Ilmoittaudu työpajaan tästä: https://uusi.opistopalvelut.fi/lapua/fi/course/6746

Tiistaina 3.9. klo 13-14 olet tervetullut kahville Alajokisalin aulaan. Kerromme siellä uudesta Vapaaehtoistoiminta -kurssistamme. 


Metsäasiasoiden tunteminen voitaneen lukea suomalaisen kansalaistaidoksi. Keskiviikon ilmaisella luennolla pääset mukaan lukuvuoden metsä-teemaan. Lea Hämäläinen tarjoilee näkökulmia metsään. Lue lisää ja ilmoittaudu: https://uusi.opistopalvelut.fi/lapua/fi/course/6749 

Tervetuloa kursseille

Anna-Kaarina Perko

Kirjoittaja työskentelee Lapuan kansalaisopistossa
hankkeiden parissa sekä tuntiopettajana

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti