tiistai 16. maaliskuuta 2021

Satakielikuukausi


Satakielikuukautta vietetään valtakunnallisesti Suomessa. Satakielikuukausi alkaa kansainvälisesti äidinkielen päivästä 21.2 ja päättyy Maailman runouden päivään 21.3.

Me halusimme juhlistaa Satakielikuukautta tekemällä videon.

 

Lapuan kirjasto kutsui meidät yhteistyöhön teemakuukauden merkeissä. Heidän mainio ideansa oli koota videolle näytteet kaikista kielistä, joita Lapualla kuulee. Saimme yhteistyökumppaniksi vielä Seurakuntaopiston. Videolla esiintyy 23 henkilöä, jotka puhuvat 16 eri kieltä. Henkilöt työskentelevät, opiskelevat tai asuvat Lapualla.

 

Luultavasti emme tavoittaneet kaikkia kieliä, joita Lapualla äidinkielenä puhutaan, ehkä ensi vuonna Satakielikuukauden aikana voidaan videoon lisätä vielä muutama kielinäyte.

 

Videolla saamme kuulla seuraavia kieliä: arabia, dari, englanti, espanja, italia, kiina, kurdin kurmandi, kurdin sorani, saksa, tagalog, thai, ukraina, unkari, romania, venäjä ja viro.

 

Olin itse nauhoittamassa ja editoimassa videota. Huomasin, kuinka erilaisia kielet ovat ja vaikka en ymmärtänyt kieliä, tuli tunne siitä, kuinka jotkut kielet ovat terävämpiä ja toiset taas pehmeämpiä. Joissain kielissä oli soinnillisuutta ja jotkut kielet sen sijaan muistuttivat hieman enemmän toisiaan. Selvästi kuitenkin huomasi, että jokainen puhuja puhui rakkaudella omalla äidinkielellään.

 

Videolla näkyy henkilöiden kotimaiden lippuja. Voit tunnistaa videolta 17 erilaista lippua, jotka ovat Afganistan, Australia, Filippiinit, Irak, Italia, Kanada, Kiina, Kurdistan, Meksiko, Nicaragua, Romania, Saksa, Thaimaa, Ukraina, Unkari, Venäjä ja Viro.

 

Katsele ja kuuntele sinäkin videota. Uskon, että yllätyt, kuinka erilaisia kieliä puhutaan Lapualla.

 

Marita Jaakkola

Työssäoppijana Mediapajalla


Tästä linkistä näet ja kuulet pitkän version videosta:


https://lapuankansalaisopisto.kuvat.fi/kuvat/SATAKIELIKUUKAUSI%202021/


Tässä lyhyempi, jossa on osasuomennos:


 https://lapuankansalaisopisto.kuvat.fi/kuvat/Satakielikuukausi%20lyhyt%20video/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti