keskiviikko 28. elokuuta 2024

Kansalaistaidot kunniaan

 


Kansalaisopistot aloittelevat lukuvuotta syyskuun alussa. Samaan ajankohtaan osuu valtakunnallinen Kansalaistaitoviikko 2.-8.9.2024. Kansalaistaito on ollut kouluissa oppiaineena suunnilleen saman ajan jonka meikäläinen on koulua käynyt. Ihan oppikirjakin aineesta oli. Kansalaistaito muuttui jossain vaiheessa 80-luvulla yhteiskuntaopiksi kunnes poistui omana oppiaineenaan opetussuunnitelmasta kokonaan vuonna 1993.  (Lähde: https://journal.fi/koulujamenneisyys/article/download/98979/56667/170622) Nykyään yhteiskunnassa ja kansalaisena toimimista opitaan monen eri aineen yhteydessä laajasti eri näkökulmia käsitellen.

Kansalaisopistojen liitto on ryhmitellyt ja koonnut nykypäivän kansalaistaitoja listoiksi auttamaan käsitteen ymmärtämisessä. Mitkä taidot oikeastaan ovat niitä kansalaistaitoja. En muista puhuttiinko 70-luvulla kansalaistaidon tunneilla vuorovaikutustaidoista tai työelämätaidoista. Ainakaan digitaitoja tai kestävän elämäntavan taitoja ei mainittu ehkä ei luovuttakaan mutta liikennetaidoista puhuttiin kyllä. 

Kansalaistaitojen osaamisen tarve ei ole minnekään kadonnut. On helpompi elää ja tulla toimeen, jos  tietää, miten on hyvä toimia Suomessa. Osaamisten lista vaan näyttää uuvuttavan pitkältä. Tuossa sinisessä palapelikuvassa sivun yläosassa on nykyhetken kansalaistaitoja listattuna, 35 taitoa, jotka pitäisi hallita. Osan opimme koulussa, osan ihan toisten kanssa olemalla ja omilta vanhemmilta.

Kansalaisopistoissa on tarjolla mittava määrä kansalaistaitoja kohentavia kursseja. Lapuan kansalaisopiston ohjelmassa kansalaistaitokursseiksi on nimetty kuluvalle lukuvuodelle 10 kurssia. Löydät ne opistopalveluista. https://uusi.opistopalvelut.fi/lapua/fi/?q=tag%3A5&page=1 Olemme ajatelleet, että hätäensiapu tai uimataito ovat kansalaistaitoja. Löytyy myös taloustaitokurssi ja digitaitokursseja. 

Aloitetaan kansalaistaitojen kohentaminen kansalaistaitoviikolla kaikille ilmaisella Digitaitoja arkeen ja työhön kurssisarjan työpajalla: Tutustu tekoälyyn. Tuon parituntisen aikana saat tuoretta perustietoa tekoälystä ja pääset itsekin sitä komentamaan. Tavoitteena on tehdä tuosta kummajaisesta vähän tutumpi arjen asia. Ilmoittaudu työpajaan tästä: https://uusi.opistopalvelut.fi/lapua/fi/course/6746

Tiistaina 3.9. klo 13-14 olet tervetullut kahville Alajokisalin aulaan. Kerromme siellä uudesta Vapaaehtoistoiminta -kurssistamme. 


Metsäasiasoiden tunteminen voitaneen lukea suomalaisen kansalaistaidoksi. Keskiviikon ilmaisella luennolla pääset mukaan lukuvuoden metsä-teemaan. Lea Hämäläinen tarjoilee näkökulmia metsään. Lue lisää ja ilmoittaudu: https://uusi.opistopalvelut.fi/lapua/fi/course/6749 

Tervetuloa kursseille

Anna-Kaarina Perko

Kirjoittaja työskentelee Lapuan kansalaisopistossa
hankkeiden parissa sekä tuntiopettajana

keskiviikko 14. elokuuta 2024

Sinä voit auttaa. Me kerromme miten!

 Onko sinulla halua ja aikaa auttaa, mutta et tiedä, mistä lähteä liikkeelle?

Haluaisitko olla yksinäisen kaverina, tukena muistisairaalle tai osallistua talkootöihin? Sopisiko sinulle parhaiten olla ystävänä yksinäiselle tai   ikäihmiselle?  Vai toimisitko mieluiten nuoren tai kouluikäisen lapsen turvallisena aikuisena?  

Ratkaisu löytyy Lapuan kansalaisopiston Vapaaehtoistoiminnan kurssista, joka tarjoaa katsauksen Lapuan ja lähialueen vapaaehtoistoimintaan ja perehdyttää osallistujat vapaaehtoistoiminnan mahdollisuuksiin. Kurssi linkittyy Lapuan kaupungin Vahvuutena välittäminen -kampanjaan, joka kannustaa välittämisen tekoihin: jokainen voi osallistua, jokainen saa vaikuttaa, jokainen on merkityksellinen.

Kurssin luennoilla on ainutlaatuinen tilaisuus kuulla useiden vapaaehtoistoimintaa koordinoivien järjestöjen, yhdistysten ja muiden organisaatioiden edustajia. Vertaisasiantuntijat jakavat arvokasta tietoa ja kokemuksiaan vapaaehtoistoiminnan eri muodoista ja merkityksestä. 

Kurssi on kaikille avoin ja täysin maksuton, joten mukaan voi tulla kuka tahansa, joka on kiinnostunut vapaaehtoistoiminnasta tai haluaa lisää tietoa aiheesta. Koulutus ei velvoita sinua sitoutumaan vapaaehtoistoimintaan jatkossa, mutta sen myötä voit löytää itsellesi sopivan tavan auttaa.  



Voit osallistua kurssin kaikkiin seitsemään luentotilaisuuteen, mutta voit myös poimia kokonaisuudesta sinulle mielenkiintoisimmat luentoillat. Koko kurssin suorittaneen on mahdollista saada kurssista opintopistemerkintä OmaOpintopolkuun. 

Kurssi kokoontuu Kulttuurikeskus Vanhassa Paukussa, Alajoki-salissa. Viimeisellä kurssikerralla nautitaan nokipannukahvista ja letuista Jokilaakson matkailupuutarhassa.



Kurssin sisällöt ja aikataulut: 

to 12.9. Perehdytys vapaaehtoistoimintaan ja sen merkitykseen. Mitä se sinulta edellyttää ja miten pääset alkuun. Vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Anne Sironen, Sosiaali- ja terveysalan järjestötalo, Seinäjoki.

to 9.9. Vammaispalvelun tukihenkilötoiminta, tukihenkilökoordinaattori Nina Ala-Riihimäki, HyväEp. Sininauhasäätiö toiminnanjohtaja Anna-Leena Ruotsalainen. Vapaaehtoistoimijana tuomiokirkkoseurakunnassa, Virpi Hirvonen ja Riitta Hepomäki. Mannerheimin Lastensuojeluliitto, Riina Turja.

ti 24.9. Vapaaehtoistoiminta iäkkäiden henkilöiden kanssa, Susanna Nurmi. Kaupungin vapaaehtoistehtävät, Liikuntatoimi Anu Kortesoja. Varhaiskasvatuksen mumma- ja vaaritoiminta, varhaiskasvatuspäällikkö Katja Korkiamäki. Saapas -toiminta, Sanna Mehtälä, Lapuan tuomiokirkkoseurakunta. Lapuan 4H-yhdistys. Liisa Kotala.

1.10. Toimiminen muistivapaaehtoisena, Muistiyhdistys, Päivi Jussila.

8.10. SPR ystäväkurssi.

22.10. Työpaja. Löydä oma tapasi toimia vapaaehtoisena. Palataan koulutuksen varrella saatuihin kokemuksiin ja oppeihin. Ohjatussa työpajassa etsitään auttamisen tapoja kuvitteellisille kohderyhmille. Keskustellaan vapaaehtoistoiminnasta Lapualla. Mikä voisi olla sinun tapasi osallistua.

29.10. Vapaaehtoisen oma jaksaminen. Lopuksi kokoonnutaan Jokilaakson matkailupuutarhaan nuotiolle pohtimaan Aana Vainion johdolla vapaaehtoistoiminnan merkitystä ja omaa jaksamista. Nokipannukahvit ja lettuja. Opistolaiskunta tarjoaa. Lämmintä päälle.


Ilmoittaudu mukaan, ollaan yhdessä vahvoja välittämisessä!

Lisätiedot ja ilmoittautuminen tästä linkistä


maanantai 5. elokuuta 2024

Tiesitkö, että kansalaisopistostakin voit saada opintopisteitä?






Kansalaisopistossa voit edelleen harrastaa ja opiskella vapaatavoitteisesti aivan kuten ennenkin. Osa kursseista on opintopistekursseja, joilla voit halutessasi saada osaamisestasi virallisen opintopisteytetyn suoritusmerkinnän henkilökohtaiseen opintopolku.fi rekisteriin. 

Kaikki suorituksiin ja osaamismerkkeihin liittyvät asiat ovat kursseilla osallistujan itse valittavissa, eivätkä ne vaikuta opiskeluun, jos et niitä halua toteuttaa.

Jokaiselle kurssille voit edelleen osallistua myös ilman opintopisteiden suorittamista!

Haluaisin kurssista opintopisteitä, miten toimin?

Ilmoittaudu kurssille normaalisti. Jokaisen opintopistekurssin alussa opettaja kertoo opintopisteiden suorittamismahdollisuudesta. Ilmoittaudu suorittajaksi heti kurssin alussa, myöhemmin et voi sitä enää tehdä. Tarvitsemme sinulta suostumuksen suoritusmerkinnän viemiseen Omaopintopolkuun. Suostumus- ja infolomakkeet saat opettajalta. 

Jos muutan mieltäni, voinko perua opintopisteiden suorittamisen?

Kyllä voit. Ilmoita vaan opettajalle, että et haluakaan suorittaa opintopisteitä. 

Miten opiskelu eroaa tavanomaisesta, jos lähden opintopisteitä suorittamaan?

Opettaja arvioi osaamisesi kurssin opetussuunnitelmaan kirjattujen osaamistavoitteiden ja arviointikriteerien mukaisesti. Arviointimenetelmät vaihtelevat opettajasta ja aineesta riippuen. Yleisimmin arviointia tehdään kurssin kuluessa samalla kun teet tehtäviä ja osallistut tunnilla työskentelyyn. 

En tarvitse opintopisteitä, voinko silti osallistua opintopistekurssille?

Kyllä voit. Arviointi koskee vain opintopisteiden suorittajiksi ilmoittautuneita eikä se vaikuta muiden työskentelyyn.

Mistä löydän opintopistekurssien opetussuunnitelmat?

Helpoiten löydät ne opiston nettisivujen kautta. https://lapua.fi/kansalaisopisto/osaamisperusteiset-kurssit/  Sivun vasemassa reunassa on linkit jokaisen kurssin opetussuunitelmaan.

Mitä tapahtuu, jos en saa suoritusta tehtyä?

Hylättyä suoritusta ei viedä Omaopintopolku -rekisteriin. Jos haluat keskeyttää opintopisteiden suorittamisen, ilmoita siitä opettajalla.

Mitä hyötyä opintopisteistä minulle on?

Opintopisteiden hyödyntäminen Omaopintopolun kautta on helppoa kun haet opiskelemaan tai työtä.  Joitain suorituksia voidaan hyväksilukea osaksi muiden oppilaitosten tutkintoja.
Huomaa, että jokainen oppilaitos päättää aina itse hyväksilukemisesta. Voit jakaa opintopistesuorituksesi digitaalisesti linkillä tai printattuna versiona.

Miltä kursseilta voin Lapuan kansalaisopistossa saada opintopisteitä?

Tässä lista Lapuan kansalaisopiston lukuvuoden 2024-2025 aikana opintopistekursseista. Linkistä pääset suoraan ilmoittautumissivulle. Tervetuloa kursseille.

Väriopin perusteet 1,5op

Keramiikan alkeet/perusteet 1,5op

Opi neulomaan villasukat 1,5op

Vapaaehtoistoiminta 2op

Espanjan alkeiskurssi 2,5op

Kulttuurintuntemus ja luova ilmaisu 2op