Mikä ihmeen osaamismerkki?
Osaamismerkki on digitaalinen todistus. Yhtä pätevä kuin paperinenkin, mutta monikäyttöisempi. Merkissä on oleellista kuva, johon on liitetty merkin saamiseksi edellytetty osaaminen, tekeminen, osallistuminen tai muu sisältö sekä kriteerit, joiden mukaan merkki on myönnetty. Merkkiin voi liittää muutakin oleellista tietoa.
Digitaalisia osaamismerkkijärjestelmiä on tarjolla useita. Meillä on käytössä suomalainen, maailmanlaajuisesti käytössä oleva Open Badge Passport -palvelu.
Palveluun voi jokainen tehdä oman tilin, jolloin saa osaamispassin käyttöönsä. Merkit ovat siis ikäänkuin CV, henkilökohtainen passi, joka kulkee mukana eikä ole riippuvainen mistään organisaatiosta tai opiskelu- tai työsuhteesta.
Osaamismerkit ovat käytössä Suomessa useissa oppilaitoksissa ja yrityksissä. Jos teet itsellesi tilin, voit nähdä tarjolla olevia merkkejä. Et kuitenkaan voi ihan mitä tahansa lähteä hakemaan, vaan organisaatiot myöntävät niitä omien koulutustensa mukaan. Suomen Partiolaiset on hyvä esimerkki osaamismerkeillä tunnistettujen, partiotoiminnassa kertyneiden taitojen näkyväksi tuomisesta. Myös 4H-Akatemia käyttää osaamismerkkejä, joilla voi saada muussa opiskelussa hyväksilukuja. Osuvat taidot Digitaitomerkit ovat valtakunnallisesti käytössä ja DVV kouluttaa digitukijoita osaamismerkkien avulla.
Työelämätaidoilla hyvinvointia -hankkeessa Lapuan kaupunki pilotoi osaamismerkkejä yhdessä kansalaisopiston kanssa. Henkilöstön työhyvinvointiin liittyvistä koulutuksista voi saada osaamismerkin henkilökohtaiseen passiinsa. Koulutusiltapäiviä on syksyn aikana tarjolla useita ja niistä tullaan myöntämään vuoden loppuun mennessä merkkejä noin 200 kpl. Jokainen niistä osoituksena aktiivisesta työhyvinvointiin liittyvästä kehittämistyöstä omassa työyhteisössä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti