Mistä sitä osaamista kertyy?
Osaamista kertyy yksilölle elämän aikana väkisinkin. Tuskinpa kukaan täysin ilman mitään taitoja tulee eläneeksi. Osaamista kertyy useista lähteistä. Opittavaa ja osattavaa on tarjolla loputtomasti.
Yksi tapa arvottaa osaamista onkin ollut oppimisen tavan mukainen määrittely. Oppiminen jaotellaan formaaliksi, non-formaaliksi ja informaaliksi.
Formaali oppiminen tapahtuu opetussuunnitelman tms. mukaisesti, tavoitteellisesti oppilaitoksessa ja johtaa jonkin ammatin, tutkinnon tai pätevyyden saavuttamiseen. Osaaminen tunnistetaan todistuksella.
Non-formaali oppiminen on esimerkiksi täydennyskoulutusta, työn suorittamiseksi vaadittavan osaamisen täsmäoppimista, jonkin ennakolta määritellyn oppimistavoitteen saavuttamista määritellyssä ajassa ja paikassa. Kansalaisopistossa harrastukseen liittyvän taidon hankkiminen on nonformaalia oppimista.
Informaali oppiminen tapahtuu arkipäivän toiminnassa ja
ympäristöissä, joita ei ole organisoitu erityisesti koulutukseksi. Informaali oppiminen ei oppijan kannalta ole välttämättä
tavoitteellista.
Informaalia oppimista tapahtuu esimerkiksi arkielämän
erilaisissa vuorovaikutustilanteissa: työssä, perheen tai suvun kesken ja vapaa-ajalla.
Kaikki erilaisia, kaikki osaajia
Opimme koko ajan. Kotona, arjessa, vapaaehtoistoiminnassa, yhdistyksissä, netissä, toisiltamme, tekemällä, lukemalla. Lista on loputon. Työssä oppiminen on suuressa roolissa ja nykypäivän työelämässä oppiminen ja työn tekeminen lomittuvat toisiinsa. Työssä tarvittavia taitoja on sisäistettävä ja otettava käyttöön nopeaan tahtiin.
Jokaisella on erilainen kokoelma osaamista. Jokaisella on oikeus kerryttää sitä haluamallaan tavalla oppivelvollisuuden suorittamisen jälkeen. Osaamisen kerryttämiseen motivoivia seikkoja ovat omat kiinnostuksen kohteet, oppimisen mahdollisuudet ja se, miten paljon osaaminen parantaa omaa hyvinvointia. Joskus on myös olosuhteiden pakosta otettava asioista selvää ja kerrytettävä asiantuntijuutta vaikka asia sinänsä ei henkilökohtaisesti kiinnostava olisikaan. Onneksi ihan kaikkea ei tarvitse itse osata, vaan voi saada tukea asiaa paremmin osaavilta.
Osaat enemmän kuin tajuatkaan.
Tee pieni harjoitus. Piirrä paperille jana ja merkitse siihen elämäsi aikaisia tapahtumia ja käännekohtia, niitä, mitkä ovat jääneet sinulle mieleen. Mieti sitten jokaisen kohdalla, mitä olet tuossa elämäsi tapahtumassa oppinut. Milloin opit lukemaan, kuka opetti sinut kalastamaan tai tunnistamaan perhosia, sukelsitko syvään päähän ja opit, ettei kannattanutkaan. Oletko käynyt kansalaisopiston kursseilla 10 vuotta ja sen johdosta olet nyt jonkin asian asiantuntija tai taidon mestari? Mikä on bravuurisi kesäillan grillailussa vai oletko illan vitsiniekka?
Kirjoita listaan pienimmätkin taitosi ja osaamisesi. Veikkaanpa, että lista on ihan hyvän pituinen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti