keskiviikko 19. kesäkuuta 2024

Lukuvuosi 2024-2025 tarjoaa metsän vihreyttä ja hyvinvointia

 Tuleva lukuvuosi 2024-2025 on oiva hetki innostua uudesta! Kansalaisopistossamme lukuvuoden teemoina ovat hyvinvointi, metsä ja luonto. Tiesitkö, että jo lyhytkin metsäretki laskee verenpainetta, vähentää stressihormonin eritystä ja parantaa keskittymiskykyä?
Metsänvihreää tunnelmaa löydät kansalaisopiston luonto- ja
metsäteemaisisilta luennoilta, metsämielikoulutuksista,  metsämeditaatiosta. Luonto on läsnä itse tehdyssä kosmetiikassa, kädentaitokursseilla käytettävissä materiaaleissa, tulevissa konserteissa ja muissa tapahtumissa.  Kelien salliessa opetusta voi monessa oppiaineessa siirtää pois luokkahuoneesta ja hyödyntää lähiluontoa.

Hyvinvointi, sen tukeminen ja edistäminen on opistomme perustehtävä. Perustehtävä on myös yhteisöllisyyden ja yhteiskunnallisen eheyden tukeminen elinikäisen oppimisen keinoin. Hyvinvointinäkökulmaan mahtuu sekä opiskelu- ja harrastustoiminnan välineellinen merkitys hyvinvointia tukevana toimintana, yhtä vahvana näkökulmaan sisältyy opiskelun ja harrastamisen vapaatavoitteisuus. Haluamme oppia ja kokea asioita ihan sen vuoksi, että se tuottaa iloa!
Myös balettitunnin voi toteuttaa luonnon keskellä. Lapuan taidekoulun oppilaita Simpsiöllä.

Vahvuutena välittäminen - Yhteistä aikaa perheille

Kurssisuunnittelussa on huomioitu lasten ja nuorten hyvinvointikyselyssä ja muissa yhteyksissä noussut huoli ja tarve perheiden vähäisestä yhteisestä ajasta. 
 Opinto-ohjelmassa onkin nyt useita kursseja, joihin lapsi ja vanhempi voi osallistua yhdessä. Näitä kursseja ovat mm. keramiikan aikuinen- lapsi työpajat, aikuinen-lapsi linnunpönttökurssi, aikuinen ja lapsi nikkarointipaja, vauvahierontakurssit, vauvojen värikylpykurssit ja kickboxing -kurssi, jolle voivat osallistua sekä nuoret että aikuiset. 
Useimmat liikuntakurssit soveltuvat monen ikäisille osallistujille. Erityisesti mielen hyvinvointia tukevia kursseja on tarjolla useita, esim. meditaatiokurssi, mindfulnesskurssi ja aarrekarttakurssi, unohtamatta perinteisiä joogakursseja ja pilatesta - kaikki soveltuvat myös nuorille ja nuorille aikuisille.
Hyvinvointikyselystä ja osallistavan budjetoinnin kyselystä nousseiden nuorten omien toiveiden pohjalta tarjolla on moponrassauskurssi ja taloustaitokurssi. 

Lukuvuoden 2024-2025 moponrassauskurssit eivät ole ensimmäisiä laatuaan opiston historiassa!


Vahvuutena välittäminen -teemalla toteutetaan yhteistyössä paikallisten ja alueellisten järjestöjen kanssa vapaaehtoistoiminnan kurssi, jonka myötä kurssille osallistuva voi löytää oman tapansa ja paikkansa vapaaehtoistoiminnassa. Yhteisöllisyyttä ja paikallistuntemusta rakennetaan yhteistyössä eri kyläyhdistysten kanssa toteutettavilla laavujen lauluhetkillä. Aisapari ry:n kanssa toteutetaan Pitkin poikin Lapua luento, joka toteutetaan kotiseuturetken tyyliin bussiretkenä. Retken aikana kuullaan Lapuan ja kylien historiaa ja nykyhetkeä, pysähtyen välillä eri kohteissa. Paukun kulttuuriympäristöön tutustutaan osana 2 opintopisteen arvoista Kulttuurintuntemus ja luova ilmaisu -kurssia.

Kansalaistaitoja ja tukea työelämätaitoihin
Työssä ja arjessa tarvitsemme yhä erilaisempia osaamiskokonaisuuksia, mikrokredentiaaleja.Voit opistossamme suorittaa erilaisia lyhyitä koulutuksia, joilla päivität vaikka ensiaputaitosi ajan tasalle, täydennät digiosaamistasi LinkedIn käyttäjänä, tutustut tekoälyyn tai saat taidot oman visuaalisen CV:n tekemiseen. Osa kursseista on opintopistekursseja, jotka voidaan viedä omaan Opintopolkuusi. tästä esimerkkinä kulttuurintuntemuksen ja luovan ilmaisun  2 opintopisteen kurssi
Kurssit ovat jo selailtavissa osoitteessa https://uusi.opistopalvelut.fi/lapua/fi/ 
On ollut ilo suunnitella tuleva lukuvuosi. Me opiston väki toivomme, että myös sinä ihastut, yllätyt ja innostut!

 Painettu ohjelma jaetaan lapualaisiin kotitalouksiin viikolla 32. Ilmoittautuminen kursseillemme  aukeaa 11.8.2024 klo 09.00.